İGE AŞ Destekleri ve Kredi Kullanımı Artıyor
Ekonomide yaşanan sıkı para politikaları ve ticari kredi faizlerindeki yüksek oranlar, Hazine garantili kefalet sisteminin yeniden devreye alınmasını zorunlu hale getirdi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yeni bir Kredi Garanti Fonu (KGF) destek paketinin kısa süre içinde yürürlüğe gireceğini duyurdu. Bu açıklamanın ardından, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Ticaret Bakanı Ömer Bolat da ihracatçılara sağlanacak yeni destekler hakkında bilgi verdi. Mevcut destek mekanizması çerçevesinde, iki tanesi ihracat kredisi olmak üzere toplam dokuz destek paketi bulunuyor. Bu desteklerin toplam kredi hacmi 123,6 milyar lira seviyesinde.
KGF destek mekanizması içerisinde en çok ilgi gören seçeneklerden biri, İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi (İGE AŞ) kefaletiyle sağlanan krediler oldu. Geçtiğimiz yılın şubat ayında 26,3 milyar lira olan bu destek paketi, 2024 itibarıyla 29,5 milyar liraya ulaştı. Bu kredi havuzunun yüzde 77’si İGE AŞ aracılığıyla kullanıldı. Kurulduğu günden bu yana İGE AŞ’nin kefalet verdiği ihracat kredilerinin toplam hacmi ise 100 milyar lirayı geçti. Yeni ihracat destek paketinin büyüklüğü 11,98 milyar lira olarak açıklanırken, bu miktarın yüzde 82’si şimdiden değerlendirilmiş durumda.
Uluslararası finans kuruluşlarından sağlanan kaynaklarla oluşturulan KGF destekli iki kredi paketinin toplam büyüklüğü yaklaşık 30 milyar lira seviyesinde bulunuyor. Ancak bu kaynağın yalnızca 9,8 milyar liralık kısmı krediye dönüştürülebilmiş durumda. Hazine kefaletiyle sağlanan krediler arasında İGE AŞ tarafından sunulan ihracat destek paketine yoğun bir ilgi gösterilirken, diğer destek programlarına talebin daha düşük olduğu görülüyor. Bu durumun başlıca sebebi, kredi faiz oranlarının halen yüksek seviyelerde olması olarak gösteriliyor.
KGF Destekleri Ne Zaman Devreye Girecek?
Ekonomi yönetimi, faiz oranlarının yüksek olması nedeniyle işletmelerin yaşadığı finansal zorlukları hafifletmek için yeni KGF paketine son şeklini vermeye hazırlanıyor. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun (PPK) bu hafta gerçekleştireceği toplantı sonrası faiz indirimi bekleniyor. Bu toplantının ardından başta ihracatçılar olmak üzere KOBİ’lere yönelik yeni finansman desteklerinin başvuru sürecinin başlatılması planlanıyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önümüzdeki iki hafta içinde devreye alınacak ihracat destek paketinin kefalet tutarının 41 milyar lira, toplam kredi hacminin ise 50 milyar lira olacağını belirtti. Mevcut durumda, bu kategoride yer alan kredi limitleri içerisinde 40 milyar liralık bir fon ayrılmış olup, henüz kullanılmamış yaklaşık 10 milyar liralık bir kaynak bulunuyor. Ekonomi yönetimi, faiz indiriminin ardından bu kredilerin daha etkin kullanılacağını ve işletmelerin finansman ihtiyaçlarını karşılayacağını öngörüyor.