Kocaeli
Açık
28°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
47,7590 %0.06
55,1696 %0.05
6.788,85 %1.26
Ara
Kocaeli Haber Gündem Marmara Depremi'nin 27. Yıldönümünde Anma Törenleri

Marmara Depremi'nin 27. Yıldönümünde Anma Törenleri

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 27. yılında hayatını kaybedenler, Gölcük ve Sakarya’da düzenlenen anma törenleri ile anılıyor.

Okunma Süresi: 3 dk

Gölcük ve Sakarya'da Anma Etkinlikleri

Bugün, 17 Ağustos büyük Marmara depreminin yıldönümü. 27 yıl önce yaşanan bu büyük felaketin anısına, depremin etkilediği bölgelerde anma etkinlikleri düzenleniyor. Depremin merkez üssü olan Gölcük, bu yıl hayatını kaybedenleri anmak için önemli bir program gerçekleştirdi.

17 Ağustos 1999’da meydana gelen ve 45 saniye süren 7,4 büyüklüğündeki deprem, Kocaeli, Yalova, İstanbul, Sakarya ve Düzce gibi illerde ciddi yıkımlara yol açtı. Resmi verilere göre bu felaket sonucunda 17 bin 480 kişi hayatını kaybetti ve 43 bin 953 kişi yaralandı. Ayrıca, yaklaşık 200 bin kişi evsiz kaldı ve binlerce konut ile iş yeri yıkıldı.

Felaketin hatırlanması, depremin yarattığı tahribatları bir kez daha gözler önüne serdi ve afetlere hazırlık ile kentsel dönüşüm konularının önemini vurguladı. Programda konuşan Kocaeli Valisi İlhami Aktaş, olayın yalnızca kayıpları anma günü değil, aynı zamanda bu acıların bir daha yaşanmaması için alınması gereken dersler açısından bir fırsat olduğunu ifade etti.

Gölcük’teki Anma Töreninde Vurgular

Gölcük’te gerçekleştirilen anma etkinliğinde, afet yönetimi ve kentsel dönüşüm konuları gündeme geldi. Vali Aktaş, Türkiye'nin afet yönetimi anlamında önemli mesafeler kat ettiğini ve risklerin azaltılması adına yürütülen çalışmalara dikkat çekti. Ayrıca, özellikle eski yapıların yeniden inşa edilmesi gerektiğinin üzerinde durdu.

Aktaş, 6 Şubat 2023 depremlerinde yıkılan binaların büyük bir kısmının 1999 öncesi inşa edildiğine işaret ederek, bu konuda hızlı ve etkili adımlar atılması gerektiğini belirtti. Deprem öncesinde hazırlık yapılmasının önemine vurgu yapan Aktaş, kamu kurumlarının, yerel yönetimlerin ve vatandaşların iş birliği içinde hareket etmesi gerektiğini ifade etti.

Törene katılanlar arasında siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve arama kurtarma ekipleri de yer aldı. Anma programı, depremle ilgili konuşmalar ve hatıra konuşmalarıyla devam etti.

Sakarya'da Yapılan Anma Programı

Sakarya'da ise 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda yapılan anma etkinliği, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Programda, deprem sırasında yaşananlar ile ilgili video gösterimleri yapıldı. Sakarya Valisi Rahmi Doğan, yaptığı konuşmada, Sakarya'nın deprem bölgesinde önemli bir yer tuttuğunun altını çizdi.

Vali Doğan, sağlam zeminde sağlam yapılar inşa edilmesinin gerekliliğine vurgu yaptı ve kentsel dönüşüm projelerine destek çağrısında bulundu. Bu tür önlemlerin, gelecekte yaşanabilecek felaketlerin sonuçlarını azaltmak adına kritik önem taşıdığını ifade etti.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar da depremden ders almanın önemini vurguladı. 17 Ağustos 1999'un farklı hikayeleri olan bir tarih olduğunu belirten Alemdar, yaşanmadan öğütlerin dinlenmesi gerektiğini söyledi. Kamu binalarının depreme dayanıklı olarak inşa edilmesinin önemine dikkat çeken AK Parti Sakarya Milletvekili Murat Kaya, şehirdeki inşaatların güvenlik standartlarına uygun olmadığını ve bunun bir an önce düzeltileceğini ifade etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *