Kocaeli
Az bulutlu
19°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
41,9740 %0,24
48,8157 %0,45
5.445,93 % -1,79
Ara
Kocaeli Haber Gündem Kartalkaya Faciası Davasında Üçüncü Duruşma Başlıyor: 78 Canın Hesabı Verilecek

Kartalkaya Faciası Davasında Üçüncü Duruşma Başlıyor: 78 Canın Hesabı Verilecek

Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde yer alan Grand Kartal Otel’de 21 Ocak 2025 tarihinde çıkan yangın, Türkiye’nin yakın tarihine “en büyük otel faciası” olarak geçti.

KAYNAK: Zeki Ersin Yıldırım
Okunma Süresi: 4 dk

Bolu’da Kara Günün İzleri Silinmiyor

Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde yer alan Grand Kartal Otel’de 21 Ocak 2025 tarihinde çıkan yangın, Türkiye’nin yakın tarihine “en büyük otel faciası” olarak geçti. Yangında 36’sı çocuk olmak üzere 78 kişi yaşamını yitirirken, 137 kişi de yaralandı. Olay sonrası başlatılan geniş çaplı soruşturma tamamlandı ve aralarında otel sahipleri, yöneticiler, belediye ve itfaiye yetkililerinin de bulunduğu 32 sanık hakkında dava açıldı. Bugün Bolu Sosyal Bilimler Lisesi Spor Salonu’nda üçüncü duruşma yapılacak.

İlk Duruşmadan Bugüne: Uzun ve Zorlu Bir Hukuk Süreci

Davanın ilk duruşması 7 Temmuz 2025’te, geniş katılım nedeniyle adliye yerine özel olarak hazırlanan spor salonunda gerçekleştirildi. On gün boyunca sanıklar, müştekiler ve avukatlar dinlendi. Mahkeme heyeti 17 Temmuz’da açıkladığı ara kararda, bazı sanıklar hakkında tutuklama ve adli kontrol kararları verdi. İtfaiye eri İrfan Acar tutuklanırken, mutfak çalışanı Faysal Yaver adli kontrol şartıyla tahliye edildi.

İkinci duruşma 22 Eylül’de yapıldı. Bu oturumda, yangında yaralanan bazı mağdurların ek iddianameleri ana dava dosyasına eklendi. Ayrıca savcılık, 10 sanık hakkında cezai taleplerde değişiklik yaptı ve 21 sayfalık yeni mütalaasını mahkemeye sundu. Mütalaada, olayda kusuru bulunduğu iddia edilen tüm sanıklar için farklı oranlarda ceza talep edildi.

Savcılıktan Ağır Cezalar Talep Edildi

Savcılık mütalaasında otelin sahibi Halit Ergül, genel müdür Emir Aras, Gazelle Otel Genel Müdürü Ahmet Demir ve muhasebe müdürü Kadir Özdemir için “olası kastla öldürme” suçundan 78 kez olmak üzere toplamda 1950 yıla kadar hapis cezası istendi. Aynı zamanda “olası kastla yaralama” ve “nitelikli mala zarar verme” suçlarından da ek cezalar talep edildi. Belediye Başkan Yardımcısı Gülener ve İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun için de benzer suçlamalar yöneltildi.

Diğer sanıklar arasında yer alan teknik personel, otel müdürü, iş güvenliği uzmanları ve enerji firması çalışanları hakkında ise “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası talep edildi. Mutfak çalışanı Enver Öztürk için ise delil yetersizliğinden beraat istendi. Bu tablo, davanın yalnızca otel yönetimiyle sınırlı kalmadığını, zincirin tüm halkalarına kadar genişlediğini ortaya koydu.

Aileler Adalet Bekliyor

Yangında sevdiklerini kaybeden aileler, her duruşmada acılarını bir kez daha yaşarken adaletin yerini bulmasını talep ediyor. Duruşmalarda duygusal anlar yaşanıyor; yakınlarını yitirenler, ihmaller zincirinin ortaya çıkarılmasını ve tüm sorumluların cezalandırılmasını istiyor. Ailelerin avukatları, oteldeki yangın güvenliği önlemlerinin eksikliğine, acil çıkışların yetersizliğine ve yangın alarm sisteminin çalışmadığına dikkat çekiyor. Bu eksikliklerin, olayın büyümesine ve onlarca kişinin hayatını kaybetmesine neden olduğu ifade ediliyor.

Denetim Zafiyetleri Gündemde

Yangın sonrası hazırlanan bilirkişi raporlarında, otelin güvenlik sistemlerinin uzun süredir bakım yapılmadığı, yangın tatbikatlarının gerçekleştirilmediği ve personelin acil durum eğitimi almadığı tespit edildi. Ayrıca, İl Özel İdaresi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı denetimlerinde ihmaller bulunduğu belirlendi. Bu nedenle bazı kamu görevlileri hakkında da soruşturma izni verildi. Ancak bazı bakanlık bürokratları için soruşturma izni çıkmadı. Bu durum kamuoyunda büyük tartışma yarattı.

Bugünkü Duruşmanın Önemi

27 Ekim’de görülecek üçüncü duruşmada, sanıkların esas hakkındaki savunmaları alınacak. Mahkeme heyeti, savcılığın ağır cezalı taleplerini ve müştekilerin ek beyanlarını değerlendirecek. Duruşmanın sonunda yeni tutuklama veya tahliye kararlarının çıkması bekleniyor. Aileler ve kamuoyu, bu duruşmada adaletin tecelli etmesini umutla bekliyor.

Bolu’daki Grand Kartal Otel yangını davası, yalnızca bir yargı süreci değil; aynı zamanda Türkiye’deki yangın güvenliği, denetim eksiklikleri ve kamu sorumluluğu konularında önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor. Bugün yapılacak duruşma, hem mağdurların yakınları hem de toplum vicdanı için büyük bir sınav niteliği taşıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *