Kocaeli
Kapalı
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,0565 %0,34
48,5374 %0,61
5.412,39 % -0,33
Ara
Kocaeli Haber Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Altay Tankı, Türk Savunma Sanayisinde Yeni Bir Çağın Kapısını Açtı”

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Altay Tankı, Türk Savunma Sanayisinde Yeni Bir Çağın Kapısını Açtı”

Türkiye’nin yerli ve milli savunma projeleri arasında en stratejik öneme sahip olan Altay Ana Muharebe Tankı, resmen Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) envanterine girdi.

KAYNAK: Zeki Ersin Yıldırım
Okunma Süresi: 4 dk

Altay Tankı Türk Ordusuna Teslim Edildi: Türkiye Savunmada Yeni Bir Döneme Girdi

Türkiye’nin yerli ve milli savunma projeleri arasında en stratejik öneme sahip olan Altay Ana Muharebe Tankı, resmen Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) envanterine girdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramankazan’daki BMC Ankara Tank ve Yeni Nesil Zırhlı Araçlar Üretim Tesisi’nin açılışında yaptığı konuşmada, Altay’ın sadece bir savunma ürünü değil, aynı zamanda Türkiye’nin tam bağımsız savunma hedefinin simgesi olduğunu vurguladı.

Erdoğan, törende yaptığı açıklamada, “Altay ile tank teknolojisinde yeni bir dönemin kapılarını ardına kadar açıyoruz. Savunma sanayiinde tam bağımsız Türkiye hedefimize adım adım yaklaşıyoruz” dedi.

Altay Tankı ve Yeni Üretim Üssü: Türk Savunmasında Teknolojik Dönüşüm

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında açılışı yapılan BMC Ankara Tank ve Yeni Nesil Zırhlı Araçlar Üretim Tesisi’nin, Türkiye’nin savunma ekosistemine önemli bir katkı sağlayacağını ifade etti.
840 bin metrekarelik alana kurulan dev tesiste, araştırma-geliştirme merkezleri, test alanları, zırhlı laboratuvarlar ve eğitim parkurları yer alıyor.

Erdoğan, üretim tesisinde ayda 8 adet Altay tankı ve 10 adet Altuğ zırhlı aracın imal edileceğini belirterek, “Bu tesisle birlikte 1500’den fazla nitelikli personelimiz görev yapacak. Gelişmiş sensör sistemlerinden robotik kaynak hatlarına kadar her alanda yerli teknolojiyi kullanıyoruz,” ifadelerini kullandı.

Altay tanklarının üretiminde dışa bağımlılığın en aza indirilmesi hedefleniyor.
Cumhurbaşkanı, “Ambargolara rağmen bu noktaya geldik. Kimseye bağımlı olmadan kritik malzemeleri üretme gücüne ulaştık,” diyerek Türkiye’nin bu alandaki kararlılığını vurguladı.

Küresel Rekabet ve Türkiye’nin Rolü: “Güçlü Olmak Mecburiyetindeyiz”

Erdoğan, konuşmasının bir bölümünde küresel gelişmelere de değinerek, dünyanın yeni bir jeopolitik dönüşüm süreci yaşadığını belirtti.
“Artık ne uluslararası kurumlar ne de hukuk sistemleri insanlara güven verebiliyor. Haklı olmak yetmiyor; hakkını savunabilmek için güçlü olmak gerekiyor,” dedi.

Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin geçmişte maruz kaldığı ambargo ve baskılara rağmen kendi savunma sanayisini kurarak büyük bir ilerleme kaydettiğini vurguladı.
“Bir zamanlar bir toplu iğneyi bile üretemeyen Türkiye, bugün kendi tankını, SİHA’sını, uçağını, mühimmatını üreten bir ülke haline geldi,” sözleriyle savunma alanındaki dönüşümün altını çizdi.

Erdoğan, Türkiye’nin artık sadece takip eden değil, takip edilen bir ülke konumuna geldiğini belirtti:
“Modern silah sistemleri, elektronik harp teknolojileri ve insansız hava araçlarımızla dünya artık Türkiye’yi konuşuyor. Savunma sanayinde yüzde 80 yerlilik oranına ulaştık. 180 ülkeye ürün ihraç eden bir ülkeyiz.”

Altay Tankı: Türkiye’nin Kara Gücünde Yeni Çağ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende teslim edilen Altay tankının 1,5 milyon mühendislik saati çalışmayla geliştirildiğini söyledi.
Tankın 35 bin kilometre test sürecinden ve 3.700 fiili atıştan geçtiğini belirten Erdoğan, “Altay, günümüz muharebe sahasının en zorlu koşullarına uyum sağlayacak şekilde geliştirildi. Atış gücü, dayanıklılığı ve çevikliği ile ordumuzun caydırıcılığını artıracak,” dedi.

Yeni Altay tanklarının teslimatları 2025 yılı boyunca devam edecek.
İlerleyen aşamalarda, tamamen yerli motor sistemi BATU entegre edilerek tankların yüzde 100 yerli hale getirilmesi planlanıyor.

Cumhurbaşkanı ayrıca, Leopard 2A4 modernizasyon projesinin de önümüzdeki yıl tamamlanacağını ve Türk ordusuna teslim edileceğini duyurdu.

Altay’ın sadece Türkiye’de değil, dost ve müttefik ülkeler tarafından da büyük ilgi gördüğünü söyleyen Erdoğan, “Bu tank, ihracat potansiyeliyle savunma sanayimizin uluslararası görünürlüğünü artıracak,” diye konuştu.

“Yaparsa Bu Ülkenin Evlatları Yapar”

Erdoğan, konuşmasının sonunda Türkiye’nin savunma sanayi yolculuğuna yöneltilen eleştirilere de yanıt verdi.
“Bize ‘Yapamazsınız’ diyenlere inat, genç mühendislerimize güvenerek bu yola çıktık. Onlar yapamaz dedikçe biz yaptık. Çünkü biliyoruz ki yaparsa bu ülkenin evlatları yapar.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı, Altay’ın yalnızca bir tank değil, Türkiye’nin bağımsızlık iradesinin sembolü olduğunu vurguladı.
“Altay’la birlikte tank teknolojisinde yeni bir çağ başlıyor. Bu proje, geleceğin dijital savaş sistemlerine giden yolda Türkiye’ye büyük bir avantaj kazandıracak,” dedi.

Erdoğan, son olarak BMC ve Savunma Sanayii Başkanlığı’na teşekkür ederek, “Bu tank, kahraman ordumuza güç, milletimize gurur verecek. Altay, Türk savunmasının yeni yüzü olacaktır.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *