ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iki ülke ilişkilerini yeniden şekillendirebilecek kritik bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Yaklaşık 2,5 saat süren görüşmede, iki liderin uluslararası güvenlik, Ukrayna krizi ve Orta Doğu’daki gelişmeler başta olmak üzere birçok başlığı ele aldığı belirtildi. Trump, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “verimli bir diyalog süreci başlatıldığını” ifade etti.
Trump: “Görüşme Son Derece Verimli Geçti”
ABD Başkanı Donald Trump, telefon görüşmesinin ardından resmi açıklamasını kendi sosyal medya platformu olan Truth Social üzerinden paylaştı. Trump, Putin ile yaptığı görüşmenin “uzun ama yapıcı” geçtiğini belirtti. İki liderin, Rusya ve ABD arasında üst düzey yetkililerin de katılacağı yeni bir toplantı düzenlenmesi konusunda mutabık kaldıkları açıklandı.
Trump, açıklamasında ayrıca Putin ile Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de yüz yüze bir zirve gerçekleştirmeyi planladığını duyurdu. Bu buluşmanın, iki ülke arasında yeni bir diplomatik dönemin başlangıcı olabileceği değerlendiriliyor.
Trump, görüşmede yalnızca güvenlik konularını değil, aynı zamanda savaş sonrası dönemde oluşacak ticari ilişkiler ve ekonomik işbirliği fırsatlarını da ele aldıklarını söyledi. ABD Başkanı, Putin’in kendisini “Orta Doğu’da sağlanan barış ortamına katkılarından dolayı tebrik ettiğini” de ifade etti.
Kremlin: “Görüşme Olumlu Bir Atmosferde Gerçekleşti”
Görüşmenin ardından Kremlin Sözcüsü Yuriy Uşakov da açıklamalarda bulundu. Uşakov, telefon görüşmesinin “yapıcı ve karşılıklı anlayış çerçevesinde geçtiğini” belirtti. Putin’in görüşmede özellikle Ukrayna’ya gönderilen Tomahawk füzeleri konusundaki endişelerini dile getirdiğini aktaran Uşakov, “Bu tür sevkiyatlar savaşın seyrini değiştirmeyecek, ancak ABD-Rusya ilişkilerine ciddi zarar verebilir” ifadelerini kullandı.
Putin’in ayrıca, Ukrayna ordusunun son haftalarda Rusya’nın enerji altyapısına yönelik saldırılar düzenlediğini Trump’a bildirdiği de Kremlin açıklamasında yer aldı. Rus tarafı, bu saldırıların bölgedeki enerji güvenliğini tehlikeye attığını ve Avrupa’nın enerji tedarik zincirine zarar verdiğini vurguladı.
Budapeşte Zirvesi İçin Hazırlıklar Başlıyor
Trump ve Putin’in önümüzdeki dönemde Macaristan’da bir araya gelmesi bekleniyor. Budapeşte’de yapılacak zirvede, iki ülke arasındaki gerilimi azaltacak diplomatik adımların ele alınması planlanıyor. Diplomatik kaynaklar, görüşmenin öncelikli gündeminin Ukrayna krizi, enerji güvenliği, terörle mücadele ve ticari işbirliği olacağını belirtiyor.
Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın da görüşmeye ev sahipliği yapacağı ifade edilirken, Orban hükümetinin iki lider arasındaki arabuluculuk rolünü üstlenebileceği konuşuluyor. Bu buluşmanın, Moskova ile Washington arasındaki iletişim kanallarının yeniden açılması açısından tarihi bir adım olabileceği değerlendiriliyor.
ABD-Rusya İlişkilerinde Yeni Sayfa Umudu
Washington kaynakları, Trump yönetiminin Rusya ile ilişkilerde “soğuk dönemden diyalog dönemine geçiş” mesajı verdiğini belirtiyor. Beyaz Saray’dan yapılan kısa açıklamada, “Başkan Trump, görüşmede ilerleme kaydedildiğini hissetmiştir” denildi.
Uzmanlara göre, iki liderin bu görüşmesi uluslararası kamuoyunda diplomatik bir yumuşama sürecinin başlangıcı olarak görülüyor. Özellikle NATO-ABD ilişkilerinin yoğunlaştığı bir dönemde, Rusya ile diyalog kapılarının yeniden açılması, Avrupa güvenlik dengeleri açısından kritik önem taşıyor.
Putin’in de Trump ile daha istikrarlı ve ekonomik açıdan karşılıklı fayda sağlayan bir ilişki kurmak istediği ifade ediliyor. Rus tarafı, olası Budapeşte zirvesinin “dünyada istikrara katkı sunacak bir diplomatik zemin” oluşturabileceğini düşünüyor.
Küresel Siyasette Denge Arayışı
Trump-Putin hattında yaşanan bu uzun görüşme, küresel siyasette yeni dengelerin kurulabileceğine işaret ediyor. ABD’nin Orta Doğu ve Avrupa politikalarındaki yeniden yapılanma çabaları ile Rusya’nın Asya merkezli stratejik açılım politikalarının kesiştiği bu dönemde, iki ülke arasındaki her temas dikkatle izleniyor.
Trump’ın Budapeşte’de yapılması planlanan görüşmede Putin’e enerji, güvenlik ve ticaret alanlarında yeni işbirliği modelleri önereceği öngörülüyor. Gözler, 26 Kasım’da yapılacak diplomatik hazırlık toplantılarında olacak.