Kocaeli
Kapalı
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,2008 %0,23
48,8010 %0,44
5.537,62 % 1,91
Ara
Kocaeli Haber Ekonomi Türkiye–Mısır Deniz Ticareti 2025’te Rekor Seviyeye Ulaştı: Türk Limanlarında Mısır Zirvede

Türkiye–Mısır Deniz Ticareti 2025’te Rekor Seviyeye Ulaştı: Türk Limanlarında Mısır Zirvede

Türkiye ile Mısır arasındaki deniz taşımacılığı son yılların en güçlü dönemine girdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun açıkladığı verilere göre, 2025 yılı Ekim ayında Mısır, Türk limanlarında hem yükleme hem de boşaltmada ilk sırayı aldı.

KAYNAK: Zeki Ersin Yıldırım
Okunma Süresi: 4 dk

Türkiye ile Mısır arasındaki deniz taşımacılığı son yılların en güçlü dönemine girdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun açıkladığı verilere göre, 2025 yılı Ekim ayında Mısır, Türk limanlarında hem yükleme hem de boşaltmada ilk sırayı aldı. Bir ay içinde 181 bin 534 TEU konteyner Mısır bağlantılı olarak işlem gördü. Bu rakam, Türkiye’de elleçlenen toplam konteynerlerin yüzde 15’inden fazlasına denk geliyor.

Türkiye ile Mısır Arasındaki Deniz Bağlantısı Giderek Güçleniyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Mısır’da düzenlenen TransMEA 2025 Orta Doğu ve Afrika Akıllı Ulaşım, Lojistik ve Altyapı Fuarı kapsamında yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki deniz taşımacılığının 2025 yılında yeni bir ivme kazandığını belirtti.

Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli’nin de katıldığı törende, Mısır’ın ilk yüksek hızlı treni olan “Velaro”nun deneme seferi için yetkilendirme yapıldı. Törenin ardından Uraloğlu, diğer ülke bakanlarıyla bir araya gelerek Türk limanlarının bölgesel ticaretteki önemini vurguladı.

Uraloğlu’nun sözlerine göre, son dönemde Mısır limanlarıyla kurulan lojistik ağlar, hem ihracat hem de ithalat trafiğinde Türkiye’nin stratejik konumunu güçlendirdi.

Konteyner Taşımacılığında Mısır Zirvede

Bakanlığın yayımladığı Denizcilik Genel Müdürlüğü verilerine göre, Ocak–Ekim 2025 döneminde Türk limanlarında elleçlenen konteyner miktarı yüzde 3,5 artarak 11 milyon 685 bin 357 TEU’ya ulaştı. Sadece ekim ayında bu rakam 1 milyon 193 bin 441 TEU olarak kayıtlara geçti.

Uraloğlu, “Ekim ayında limanlarımıza en fazla konteynerin geldiği ülke 88 bin 476 TEU ile Mısır oldu. Yunanistan 48 bin 419 TEU ile ikinci, Çin ise 36 bin 335 TEU ile üçüncü sırada yer aldı.” ifadelerini kullandı.

İhracat tarafında da tablo değişmedi. Türk limanlarından yurt dışına yapılan konteyner yüklemelerinde de Mısır ilk sırada yer aldı. 93 bin 58 TEU konteyner, Mısır bağlantılı olarak taşındı. Bu rakamı 43 bin 192 TEU ile Çin, 33 bin 316 TEU ile İtalya izledi.

Mısır, Türk Limanlarında Stratejik Ortak Haline Geldi

Uraloğlu’nun açıklamasına göre, sadece ekim ayında Mısır bağlantılı konteyner trafiği 181 bin 534 TEU’ya ulaştı. Bu da Türk limanlarında gerçekleşen toplam taşımacılığın yüzde 15’ini oluşturdu.

Bakan Uraloğlu, bu artışın tesadüf olmadığını, son dönemde iki ülke arasında imzalanan yeni lojistik anlaşmaların deniz taşımacılığında önemli bir etki yarattığını vurguladı. Türkiye’nin Akdeniz’deki stratejik konumu, Süveyş Kanalı üzerinden geçen ticaret rotalarıyla birleştiğinde, Anadolu ile Afrika kıtası arasında güçlü bir ticaret koridoru oluştu.

Ayrıca, Mısır üzerinden yapılan konteyner taşımacılığı, yalnızca iki ülke arasında değil, Ortadoğu ve Afrika pazarlarına ulaşımda da kilit bir lojistik avantaj sağlıyor.

TransMEA 2025: Türk Firmalarından Yoğun Katılım

Bakan Uraloğlu, Mısır’daki TransMEA 2025 fuar alanını gezerek özellikle Türk firmalarının stantlarını ziyaret etti. Türkiye’nin denizcilik ve lojistik sektöründe bölgesel lider olma hedefini hatırlatan Uraloğlu, Türk şirketlerinin fuarda büyük ilgi gördüğünü ifade etti.

Fuarda yer alan Türk firmaları, akıllı taşımacılık sistemleri, liman teknolojileri ve dijital lojistik çözümleri alanlarında son yeniliklerini sergiledi. Bu katılım, Türkiye’nin deniz taşımacılığında yalnızca bir aktör değil, teknoloji üreten ve ihraç eden bir güç haline geldiğini ortaya koydu.

Uraloğlu, görüşmeleri sırasında, önümüzdeki dönemde Türkiye ve Mısır arasında ortak liman projeleri ve konteyner hattı genişletme planlarının gündeme geleceğini de belirtti.

Akdeniz’de Yeni Dönem: Türkiye–Mısır Lojistik İş Birliği Derinleşiyor

Türkiye ile Mısır arasındaki deniz ticaretinde yaşanan bu artış, Akdeniz’deki ticaret dengelerini de yeniden şekillendiriyor. İki ülke arasında düzenli konteyner hatlarının artırılması, hem ticaret hacmini büyütüyor hem de Türk ihracatçısına maliyet avantajı sağlıyor.

Ekonomistler, 2025 yılı itibarıyla Türkiye–Mısır hattının yalnızca ticari değil, stratejik bir lojistik ağ haline geldiğini belirtiyor. Bu iş birliği sayesinde Türkiye’nin Afrika’ya ihracatı kolaylaşırken, Mısır da Avrupa pazarlarına daha hızlı erişim kazanıyor.

Bakan Uraloğlu’nun da ifade ettiği gibi, “Mısır, Türkiye’nin deniz taşımacılığında artık sadece bir durak değil, bölgesel ticaretin en önemli ortağı haline gelmiştir.”

Bu gelişmeyle birlikte 2026 yılı için hedef, Türk limanlarında Mısır bağlantılı taşımacılığın toplam konteyner trafiğinin yüzde 20’sine ulaşması olarak gösteriliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *